Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Η Άγκυρα παραδέχεται πως απαγορεύει στους ομογενείς την αγορά κτημάτων στην Ίμβρο

Την επίσημη πολιτική εναντίον της ελληνικής μειονότητας της Ίμβρου αποκαλύπτει η απάντηση του κτηματολογίου του νησιού προς το τουρκικό δικαστήριο και αναφέρει πως «είναι θέμα εθνικής πολιτικής η αναλυτική εξέταση  αγοράς κτημάτων των Ορθοδόξων από τους Μουσουλμάνους».

Την αποκάλυψη την έκανε η τουρκική εφημερίδα Taraf. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  ο δικηγόρος Ερχάν Πέκτσε,  ο οποίος είχε καταθέσει ερώτηση στο κτηματολόγιο τονίζοντας πως « κάποιος Μουσουλμάνος Τούρκος υπήκοος μπορεί να αγοράζει άνετα κτήματα από τούρκο υπήκοο Ορθόδοξο πολίτη, αλλά αν συμβεί το αντίθετο υπάρχουν καθυστερήσεις και το θέμα παραπέμπεται στη γενική γραμματεία Κτηματολογίου, χωρίς αποτέλεσμα».


Το κτηματολόγιο της Ίμβρου, αρνήθηκε να ξεκαθαρίσει τους λόγους των καθυστερήσεων τονίζοντας πως «η επεξήγηση αυτού του θέματος αφορά την εθνική ασφάλεια, τις εξωτερικές σχέσεις και δεν μπορούν να αποκαλυφθούν».

Ο τούρκος δικηγόρος, δεν πτοήθηκε οδήγησε το θέμα στα δικαστήρια της Προύσας και το δικαστήριο ζήτησε τους λόγους αυτών των καθυστερήσεων. Η γενική γραμματεία κτηματολογίου της Τουρκίας με την απάντηση της παραδέχεται πως τίθενται εμπόδια στην αγορά κτημάτων στο νησί, από τούρκους υπηκόους Ορθοδόξους και συνδέει το θέμα και με την Μουσουλμανική μειονότητα της Δ.Θράκης την οποία την αποκαλεί «τουρκική».

«Η Ίμβρος και η Τένεδος βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και στρατηγικά και στρατιωτικά. Για την ασφάλεια των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος των πληθυσμιακών κινήσεων και των αγοροπωλησιών κτημάτων. Βλέποντας  και τις αδικίες εναντίων της τουρκικής μειονότητας της Δ.Θράκης πρέπει να ληφθούν υπ’όψιν και οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας, διάφορα υπουργεία και να εξεταστούν τα πρωτόκολλα που έχουν υπογράψει ο στρατός και η αστυνομία. Παράλληλα όλο το νησί είναι στρατιωτική ζώνη» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα στο αιτιολογικό η γ.γ  κτηματολογίου  δείχνοντας πως παρ’όλο τον εκδιωγμό των χιλιάδων ομογενών από το νησί με τη συστηματική πολιτική της Άγκυρας ακόμη και σήμερα η τουρκική πολιτική δεν έχει αλλάξει στην Ίμβρο.

Ο τούρκος δικηγόρος δηλώνει πως «η αιτιολογία δείχνει πως στην Τουρκία δεν υπάρχει ισότητα για όλους τους πολίτες και πως ενώ οι τούρκοι μπορούν να αγοράσουν άμεσα κτήματα, οι έλληνες της Ίμβρου που έχουν την τουρκική υπηκοότητα ή δεν μπορούν να αγοράσουν ή οι διαδικασίες καθυστερούν έτσι ώστε  που ο πωλητής αλλάζει γνώμη.

Στην Ίμβρο μέχρι το 1964 ζούσαν περίπου 10.000 Έλληνες ενώ σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι ομογενείς είναι περίπου 500. Στη Δ.Θράκη που κάνουν αναφορά οι γείτονες μας ζουν 120.000 Μουσουλμάνοι.

πηγή