Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Stephen Fry: Να επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Υποστήριξη στις προσπάθειες της Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα προσφέρει ο Stephen Fry που δηλώνει ότι οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου "είναι μια ευκαιρία για να διορθωθεί το λάθος".

Σε άρθρο του στον Βρετανικό Guardian ο διάσημος ηθοποιός κρίνει ακόμα τη συγκεκριμένη χειρονομία ως "αναγκαία" αλλά και ως την καλύτερη δυνατή κίνηση που θα μπορούσε να γίνει, από την πλευρά της χώρας του, μέσα στην οικονομική αναταραχή που βιώνει η Ελλάδα.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Δράσης, Αλέξης Μανθεάκης, με την πρόσφατη ανοιχτή επιστολή του προς τον Ντέιβιντ Κάμερον, ζήτησε την άμεση και άνευ όρων επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, επισημαίνοντας την άποψη του διάσημου Βρετανού ηθοποιού.

"Η Ελληνική Δημοκρατία είναι σήμερα σε σπαραξικάρδια αναταραχή, Μια ταπεινωτική κρίση χρέους έχει φέρει την Ελλάδα στο χείλος της απόλυτης καταστροφής. Αυτό το υπερήφανο, όμορφο έθνος για το οποίο ο Βύρωνας θυσίασε τη ζωή του είναι σε μια κατάσταση σαν αυτή για την οποία ο ίδιος θρηνούσε  όταν οι Έλληνες ήταν υπό τον οθωμανικό ζυγό στις αρχές του 19ου αιώνα",έγραψε ο ηθοποιός.

Ο Stephen Fry θεωρεί την επιστροφή των Γλυπτών ως "μια πράξη φιλίας, εξιλέωσης και ως έκφραση της πίστης  στο λίκνο της δημοκρατίας"

Οι υποστηρικτές  του επαναπατρισμού των αρχαιοτήτων σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμευθεί να εντείνουν τις πιέσεις στη βρετανική κυβέρνηση εν όψει τις έναρξης των  Ολυμπιακών Αγώνων στις 27 Ιουλίου.

Ο ηθοποιός τονίζει ότι "η ταπεινωτική κρίση χρέους έχει φέρει ένα υπερήφανο και όμορφο έθνος στο χείλος της καταστροφής" και επιμένει ότι σε αυτή τη σκοτεινή περίοδο που διανύει η χώρα μας, η Βρετανία "οφείλει" να της σταθεί με αυτό τον τρόπο.

"Ο Stephen Fry  γνωρίζει περισσότερα για το συγκεκριμένο ζήτημα από την πλειοψηφία των Ελλήνων", αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει "Κάνει το καταπληκτικό σχόλιο ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες του Λονδίνου αποτελούν την ιδανική ευκαιρία για τη Βρετανία να βάλει ένα τέλος σε αυτό που οι Έλληνες, αλλά και η πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλέπουν ως ιστορικό λάθος".

Οι υποστηρικτές  του επαναπατρισμού των αρχαιοτήτων σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμευθεί να εντείνουν τις πιέσεις στη βρετανική κυβέρνηση εν όψει τις έναρξης των  Ολυμπιακών Αγώνων στις 27 Ιουλίου. Ήδη έχουν στείλει επιστολή στον Κάμερον ζητώντας "την επιστροφή των αρχαιοτήτων στο ιστορικό τους σπίτι στην Αθήνα'.



πηγή