Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Η σημαία του Πόντου υψώθηκε στο Μανχάταν

Ο αδούλωτος Ποντιακός Ελληνισμός, σκορπισμένος στα πέρατα του κόσμου, θυμάται την 19η Μαΐου και αγωνίζεται για τη δικαίωση της μνήμης, με την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας ως αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι ποντιακές οργανώσεις στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης, με μία λιτή, συγκινητική εκδήλωση, που έγινε χθες στο «Μπόουλινγκ Γκριν» του Μανχάταν, όπου ύψωσαν την ελληνική σημαία και τη σημαία του Πόντου.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, Δημήτρης Μολοχίδης και άλλοι εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων αναφέρθηκαν στη σημασία και το βαθύτερο νόημα της θλιβερής επετείου.


Στο μεταξύ, την περασμένη Τετάρτη έγινε στο «Μουσείο Κινηματογράφου» στην Αστόρια, η επίσημη πρεμιέρα στην Αμερική του αξιόλογου ντοκιμαντέρ «Τα χνάρια των Αργοναυτών». Πρόκειται για σημαντική καταγραφή της ποντιακής ιστορίας και της γενοκτονίας ενός ολόκληρου λαού, με ντοκουμέντα από αρχεία κρατών και πανεπιστημίων, με συγκλονιστικές μαρτυρίες και επιστημονικές μελέτες.


Το ντοκιμαντέρ παρουσίασε ο ιστορικός δρ. Θεοδόσης Κυριακίδης και όπως ανέφερε, πρόκειται για μια εξιστόρηση της ιστορίας και του πολιτισμού που αναπτύχθηκε από τους Έλληνες του Πόντου. Περιλαμβάνει κυρίως τις περιόδους: τα βυζαντινά χρόνια, τα οθωμανικά και τη σύγχρονη περίοδο, ξεκινώντας από την αρχαιότητα με την ελληνιστική περίοδο, και καταγράφοντας την άνοδο και την πτώση του Ποντιακού Ελληνισμού, που κατέληξε στην εξόντωση και το μεγάλο διωγμό από τους Νεότουρκους. Εκτός από αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις με ακαδημαϊκούς, το ντοκιμαντέρ στηρίζεται σε κινηματογραφικές εικόνες από τα μνημεία της περιοχής, την Τραπεζούντα, καθώς και σε γκραβούρες και φωτογραφίες.


Το σενάριο ανήκει στο Νικόλα Ζηργάνο, η σκηνοθεσία και η φωτογραφία στον Αλέξη Μπαρζό, η μουσική στο Γιάννη Παξεβάνη, το μοντάζ στο Γιάννη Μπιλήρη και την 'Αννα Πρόκου και η διεύθυνση παραγωγής στην Αναστασία Σκουμπρή. Αφηγητής-ξεναγός στο ιστορικό ταξίδι στον Πόντο είναι ο ηθοποιός Κώστας Αρζόγλου και την έρευνα-επιστημονική μελέτη έκανε ο Θεοδόσης Κυριακίδης. Την παραγωγή ανέλαβε το σωματείο Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση για την προβολή του ντοκιμαντέρ διοργανώθηκε από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, σε συνεργασία με το Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής και Καναδά, τους Συλλόγους Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης και «Πόντος» Κονέκτικατ.


Μεταξύ άλλων, παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόξενος της Ελλάδας στη
Νέα Υόρκη, Ευάγγελος Κυριακόπουλος, ο υποψήφιος πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ 'Αϊλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος
Νέας Υόρκης, Ηλίας Τσεκερίδης, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και
Καναδά, Δημήτρης Μολοχίδης και ο συντονιστής Κώστας Τσιλφίδης. Το καλλιτεχνικό μέρος του προγράμματος, το οποίο επιμελήθηκε η Βασιλική Τσανακτσίδου, περιλάμβανε αφηγήσεις, απαγγελίες, τραγούδια και χορούς από τον Πόντο με κεντρικό σύνθημα «Αρνιέμαι».
 

πηγή