Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

ΑΚP:"Λάθος που κλείσαμε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης"


Εντυπωσιακές δηλώσεις από τον αντιπρόεδρο και τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Χουσείν Τσελίκ σχετικά με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Στη συνέντευξη του στην εφημερίδα Radikal ο Τσελίκ δηλώνει πως « η Θεολογική Σχολή της Χάλκης πρέπει να ανοίξει»


Η Τουρκική εφημερίδα με τίτλο “ Η Θεολογική Σχολή πρέπει να ανοίξει» κάνει αναφορά στο θέμα.
Ο Τσελίκ δηλώνει «θα έρθει η καταστροφή αν εκπαιδευτούν 100 κληρικοί στην Τουρκία; To να το εμποδίζουμε αυτό δεν αρμόζει ούτε με την ανθωπότητα ούτε με τους κανόνες του Ισλάμ”

O αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δηλώνει πως «ήταν λάθος το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Αυτό είναι ένα δικαίωμα το οποίο έχει αποκτηθεί.» Ο Τσελίκ δηλώνει πως στα θέματα αυτά δεν μπορούν να υπάρχουν αμοιβαιότητες και τονίζει πως η Σχολή πρέπει να ανοίξει και αυτό μπορεί να γίνει εντός 24 ωρών. « Υπάροχυν μηχανισμοί στο κράτος που το έχουν εμποδίσει» αναφέρει καθώς ο ίδιος ήταν στο παρελθόν υπουργός Παιδείας.


Ο Χουσείν Τσελίκ αναφέρει και παραδέχεται πως η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη έχει περάσει πολλές δυσκολίες και έχει αντιμετωπίσει πολλούς διωγμούς.. «Υπήρξαν οι φόροι περιουσίας, τα γεγονότα της 6-7 Σεπτεμβρίου. Όταν ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία στην Κωνσταντινούπολη ζούσαν 100.000 Ρωμιοί σήμερα είναι 1500 μόνο. Ο άνθρωπος φεύγει από έναν τόπο τον οποίο είναι άνετος;. Oι μη μουσουλμανικές μειονότητες θεωρήθηκαν ως διαφορετικές. Εμείς ως Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κάναμε τα απαραίτητα βήματα για να βελτιωθούν οι συνθήκες αυτές» αναφέρει ο Τσελίκ ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Ερντογάν.


πηγή