Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Συνεχίζονται οι ανασκαφές στην Αρχαία Αμφίπολη – Αναμένται η εύρεση τάφου 2.400 ετών

50.000 ευρώ είναι το ποσό χρηματοδότησης για τη συνέχιση των ανασκαφών στο όρος Τούμπα, πάνω από τη Μεσολακκιά, στην Αρχαία Αμφίπολη, υποσχέθηκε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Θόδωρος Καράογλου, μετά την επίσκεψή του στο σημείο.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, οι ανασκαφές θα οδηγήσουν στην ανακάλυψη ενός σπουδαίου τάφου που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ..


«Η εκπλήρωση των ανασκαφών και η ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων που προοιωνίζεται ότι θα είναι πολύ σημαντική για την πορεία αυτού του τόπου και παράλληλα για όλη την Ελλάδα, θα στείλουν ένα μήνυμα διεθνώς ότι η Μακεδονία ήταν ανά τους αιώνες και θα παραμείνει ελληνική» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης. Συμπλήρωσε ότι έχει έρθει ήδη σε επαφή με τον αναπληρωτή υπουργό παιδείας και Θρησκευμάτων ,πολιτισμού και αθλητισμού Κώστα Τζαβάρα, ώστε να υπάρξει επιπλέον οικονομική ενίσχυση, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι συζητά και με επιχειρηματία ώστε να λάβει οικονομική χορηγία για τη διεκπεραίωση του έργου.


«Θεωρώ ότι στις δύσκολες εποχές που βιώνει ο τόπος είναι αναγκαίο να έχουμε και χορηγίες για τη διεκπεραίωση τέτοιων σημαντικών έργων» είπε ο κ. Καράογλου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος της Άνοιξης του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί το ανασκαφικό έργο.

Μέχρι αυτή την ώρα οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα κομμάτι του περίβολου 230 μέτρων, που πλαισιώνει έναν ή περισσότερους τάφους, ενώ χρειάζονται άλλα 270 μέτρα περιβόλου, ώστε να ξεκινήσουν μετά οι ανασκαφές μέσα στο εσωτερικό του αρχαιολογικού τόπου.


Νωρίτερα ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Θόδωρος Καράολγου επισκέφθηκε το αρχαιολογικό μουσείο Αμφίπολης και το σπήλαιο της Αλιστράτης. «Το σπήλαιο της Αλιστράτης είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και στον Ευρώπη, οπότε θα πρέπει να το προβάλλουμε και να το αναδείξουμε έτσι ώστε να αποτελέσει σημείο τουριστικής αναφοράς. Πιστεύω ότι ο τουρισμός είναι ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά της Ελλάδας και θα αποτελέσει την ισχυρή ατμομηχανή της οικονομίας» δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης.




ΠΗΓΗ